Axelssondelta.se

Axelssondelta.se

  • Svenska (SE)
  • English (UK)
  • Hem
  • Om AxelssonDelta
  • Uppdrag
  • Ledarbetarskap
  • Delta
  • Kontakt
  • Hem | 
  • Ledarbetarskap

En möjlig syntes

Ledarbetarskap är ett nytt begrepp som kan ses som en möjlig syntes av motsatsparet ledarskap och medarbetarskap.
fl-chapps-thumb40

Begreppet

Den bakomliggande tanken är att söka åstadkomma en mental förflyttning och en mer praktisk tillämpning av två etablerade roller i arbetslivet. 

En sådan behövs för att luckra upp en del rådande föreställningar om hur man ser på sitt jobb och handlingsutrymme i dagens organisationer. Litteraturens ofta alltför ensidiga betoning av ledarens betydelse för och inflytande över medarbetarens motivation och arbetsinsats behöver balanseras. Ledarskap behöver förstås och beskrivas mer utifrån en ömsesidig påverkansprocess mellan chef och medarbetare.

I uttrycket och begreppet ledarbetarskap kan man se en syntes i utövandet av de två rollerna, ledare och medarbetare. De beskrivs ofta som om de verkar i ett motsatsförhållande, snarare än i en relation av nödvändig samverkan, ungefär som de två sidorna av ett och samma mynt. De är varandras förutsättningar och utvecklas parallellt i något som närmast kan liknas vid en social process. De måste lira ihop i det organisatoriska sammanhanget för att skapa det värde de är satta att förverkliga.

fl-chapps-thumb40

Boken

Boken har titeln ”Ledarbetarskap, om arenor, roller och inflytande i ledningssystemet”. Den har vuxit fram under en längre tid, då jag vänt och vridit på olika frågeställningar om ledarskap och ledningsarbete och försökt bli klokare på hur jag kan se på och förstå dem.

Vårt ego står ofta i vägen har jag lärt mig. Den underliggande frågan som följer texten boken igenom är: Om, och i så fall hur, kan ledarskap utövas på ett oegennyttigt sätt, för helhetens bästa i första hand. Och hur kan vi ändå under vägen komma till vår rätt i de roller vi har och som de personer vi är?

Jag vänder mig i första hand till alla som anser sig utöva något slags ledarskap i sin arbetsvardag. Såväl de som jag i texten kallar systemsättare, som de som mer innehar rollen av systemanvändare. Min förhoppning är att båda dessa rollinnehavare ska känna igen sig i och bli nyfikna på beskrivningarna av hur organisationers ledningssystem kan se ut. Och vilka problem och möjligheter som finns till en fortsatt utveckling av både systemet och individerna i deras olika roller. 

Boken uppmärksammar de grundläggande strukturerna inom en organisations ledningssystem och de arenor vi som ledare och medarbetare verkar på. Utgångspunkten är det ordinära, det som är huvudregeln, snarare än det exceptionella – det i kulturen och systemet som ska vara tydligt och uttalat och därmed skapa en känsla av att vi som aktörer vet vad vi har att utgå från. En sådan struktur kan ge den kanske enda tryggheten vi kan få i den omvärldsturbulens som ofta kännetecknar vardagens ledarskap. Det som gör att vi kan ha något att luta oss mot när det blåser och det som gör att vi kan ta övervägda och kloka risker när det behövs.

Boken publicerades i november 2014 med förlaget Liber som utgivare. 

DELTA Bakgrunden till varför jag valt Delta som namn och symbol för mitt företag är att många av de arbetsmodeller och synsätt jag använder, likt triangeln, just har tre perspektiv. 
Till exempel vad gäller ledningsgruppsutveckling.

Läs mer

AXELSSON DELTA CONSULTING AB

KLOCKARVÄGEN 9
178 53 EKERÖ

Telefon: 0706-476 476

Design av Guidelight.se

Axelssondelta.se ©2021 Privacy policy
icon
Login or register
TPL_OR
Login with Facebook
Login with Google +
Forgot Glömt användarnamn?/Glömt lösenord??